NS test nieuwe snelle in- en uitcheck methode voor fietsenstallingen

De NS test in twee fietsenstallingen een nieuwe techniek voor in- en uitchecken. Deze moet het reizigers gemakkelijker maken om hun fiets in de stalling in- en uit te checken. Met speciale zones en detectiepaaltjes wordt de fiets bij de in- en uitgang aan de hand van een speciale tag herkend waarna er vanzelf wordt geregistreerd of de fiets wordt gestald of weer de stalling verlaat.

Reizigers die straks hun fiets in de fietsenstalling aan de Belcrumzijde van station Breda of de stalling van station Harderwijk zetten hoeven hierdoor niet tijdens de spits in een file van fietsen te staan. Als de test slaagt, kan NS ook landelijk deze techniek gaan gebruiken.

Aanstaande maandag wordt de nieuwe in- en uitcheck techniek in Breda aan de Belcrumzijde in dienst gesteld. Wethouder Greetje Bos van Breda zal dan om 10.30 uur als eerste met een tag op haar fiets de stalling uitrijden. Op vrijdag 13 september zal er ook op deze nieuwe manier in- en uitgecheckt worden in de fietsenstalling van Harderwijk. 

Proef

Fietsers die mee willen doen met de proef krijgen een gratis tag op hun fiets. Daarmee kunnen ze langs de nieuwe palen lopen en wordt de fiets automatisch in- en uitgecheckt. Deze tag wordt door de servicemedewerkers in de stalling gratis op de voorframe van de fiets bevestigd. Mensen die langer dan de gratis 24 uur hun fiets parkeren, kunnen vervolgens contactloos afrekenen.

NS Fiets InnovatieLab

Volgens de NS komt bijna de helft van de reizigers op de fiets naar het station. De vervoerder verwacht dat dit aantal snel zal stijgen. Ook het aantal OV-fietsritten voor het laatste stukje van de reis groeit ieder jaar. Om deze groei op te vangen en te versnellen heeft NS het NS Fiets Innovatielab ontwikkeld waarmee ze samen met ProRail, gemeenten en leveranciers samenwerken.

In dit proeflab worden er nieuwe technieken en innovaties getest om de reizigers nog beter van dienst te zijn bij het stallen van hun fiets. De in- en uitcheckzone is daar een voorbeeld van.

Foto: Treinenweb
Een fietsenstalling van de NS  (Foto: Treinenweb)