Politie doet onderzoek na twee treinbranden op station Haarlem

De politie is een onderzoek gestart naar twee treinbranden die maandagavond plaatsvonden op het station van Haarlem. In beide gevallen werd er brand gesticht in een sprinter.

Maandagvond omstreeks 20:15 werd er een melding gedaan van een brand in de eersteklas coupé van de Sprinter (van het type SGMm) Zandvoort - Amsterdam op spoor 4. Medewerkers van de NS hebben de brand geblust met een poederblusser. Volgens een getuige zou er in de coupé brandbaar materiaal zijn aangetroffen wat door de politie in beslag is genomen. De brand en het blussen ervan heeft voor forse schade gezorgd waarbij een deel van het interieur vernield is.

Omstreeks 23.30 uur was het opnieuw raak op het station van Haarlem. Toen werd er nogmaals brand gesticht in een sprinter (van het type SNG) op station Haarlem. Dit betrof de trein van Haarlem naar Leiden op spoor vier. Medewerkers van NS waren dit keer sneller ter plaatse dan eerder op de avond, hierdoor kon de brand snel met schuim worden geblust waardoor de schade beperkt bleef.

De politie is een onderzoek gestart naar de dader. Zij vermoeden dat dezelfde persoon eerder op de avond ook al brand stichtte in een sprinter. In de tweede trein waar brand gesticht werd, hangen beveiligingscamera die de politie zullen helpen bij het onderzoek.

Extra beveiliging

De NS heeft laten weten dat ze extra beveiligingspersoneel inzetten op het station van Haarlem na de twee brandstichtingen. Er is nog niemand aangehouden, meldt de politie tegenover NH Nieuws.

De NS zegt in een reactie tegenover de nieuwswebsite 'niet veel meer' te kunnen doen: "De treinen staan op het perron. Je kunt er niet heel veel tegen beginnen als iemand kwaad in de zin heeft. We hopen dat de politie ook deze dader weet te pakken en dat hij berecht wordt."

Het artikel gaat verder na de tweets

Treinpyromaan

Het is niet de eerste keer dat er op Haarlem brand in een trein ontstaat. Al eerder in 2017 werd er brand gesticht in vijftal oude Sprinter-treinen die zwaar beschadigd raakten. Uiteindelijk werd na een onderzoek de 22-jarige verdachte Gino T. opgepakt die door de rechtbank 3 jaar cel en TBS opgelegd kreeg. De rechter heeft geoordeeld dat in zeker drie gevallen T. de reizigers in levensgevaar heeft gebracht doordat de brand oversloeg van de toiletruimte naar de coupé en dat reizigers in een rijdende trein niet hadden kunnen vluchten.

T. zou de branden hebben aangestoken door papieren handdoekjes in de toiletruimte in de brand te steken. Uiteindelijk werd hij door de politie op heterdaad betrapt nadat ze al een vermoeden hadden dat hij achter de branden zat.

"Ik durf niet vooruit te lopen op het onderzoek, maar het lijkt nu toeval.", zegt een NS-medewerker hierover tegenover NH-Nieuws. "Het voelt nog steeds als een incident en er is geen aanleiding om aan te nemen dat er meer speelt."

Archieffoto: Treinenweb.nl
Een archieffoto van een SNG-trein op station Haarlem, waar ook een brand uitbrak in een zelfde type trein.
Archieffoto: Treinenweb.nl