Stadler presenteert eerste KISS dubbeldekstrein voor Hongaarse MÁV

De eerste KISS dubbeldekstrein gebouwd door Stadler voor het Hongaarse spoorwegbedrijf MÁV is vandaag gepresenteerd.

Volgens de overeenkomst tussen MÁV-START en Stadler, zullen straks vanaf februari 2020 de treinen in commerciële dienst rijden vanuit de voorsteden van de hoofdstad Boedapest naar Vác en Cegléd. In het begin van 2021 worden er nog eens acht KISS-dubbeldekstreinen verwacht, waarmee deze spoorlijnen in de voorsteden volledig worden bediend door de moderne elektrische treinen.

Contract

MÁV-START en Stadler ondertekenden in 2017 een raamovereenkomst over de levering van maximaal 40 treinstellen die kunnen worden uitgevoerd in de vorm van verschillende leveringscontracten in de komende acht jaar. Tot nu toe heeft MÁV in totaal 19 treinstellen bestelt, waarmee het aantal nog kan oplopen tot 40 stuks.

Treinstellen

De treinstellen zijn bijna 156 meter lang, 2,8 meter breed en 4,6 meter hoog, ze bestaan uit zes rijtuigen. De treinstel is goed voor 600 comfortabele zitplaatsen. Ook beschikken de treinen over vier toiletten, waarvan één toegankelijk is voor personen met beperkte mobiliteit.

In de multifunctionele ruimtes er voldoende ruimte is voor vier rolstoelen, evenals twaalf fietsen of vijf kinderwagens. Het comfort voor de passagier wordt vergroot door het ultramoderne passagiersinformatiesysteem, een ruim en licht interieur, geavanceerde airconditioning en gratis WiFi.

De nieuwe voertuigen, die zijn ontworpen volgens de nieuwste veiligheidsnormen, zullen worden uitgerust met EVM- en ETCS Level2-treinbesturingssystemen, waardoor ze op een maximale snelheid van 160 km/u op de spoorlijnen van Hongarije kunnen rijden.

Foto: Stadler
Foto: Stadler