Fryslân zet zich in voor heropening Heerenveen IJsstadion

Mogelijk zullen er in de toekomst weer tijdens evenementen treinen stoppen op station Heerenven-IJsstadion. Al gedurende lange tijd is het station bij het Thialf niet meer in gebruik, terwijl door diverse partijen druk wordt gelegd op een heropening van het station.

Een van die partijen is de provincie Friesland, waar gedeputeerde Johannes Kramer mogelijkheden in heropening ziet. Hij wil met onder andere de NS, de gemeente Heerenveen, Thialf en reizigersvereniging Rover onderzoeken of er toch niet een beperkte regeling mogelijk is. De NS is gestopt met het inlassen van een extra stop op het station omdat het niet meer rendabel zou zijn.

Meerdere vervoerders

Volgens Kramer is er nog een andere optie. Hij stelt voor om de spoorlijn Leeuwarden - Zwolle open te stellen voor meerdere vervoerders. Zo zouden naast de NS, die onder verantwoordelijkheid valt van de landelijke overheid, ook regionale vervoerders gebruik van de spoorlijn kunnen maken, die zelf weer vallen onder de verantwoordleijkheid van de provincie. Op die manier zou volgens de gedeputeerde de provincie Friesland als opdrachtgever een tussenstop op het evenementenstation kunnen verplichten.

Busvervoer

Momenteel moeten reizigers die naar het Thialf willen met de trein naar Heerenveen waarvandaan ze de bus kunnen pakken naar het Thialf. Echter zouden de extra bussen die bij grote sportevenementen worden ingezet, zijn volgens Kramer niet altijd goed toegankelijk voor mensen die mindervalide zijn.

De provincie wil Arriva verzoeken om op korte termijn met een verbeterplan komen. Daarin moet ook staan hoe de vervoerder de reizigers goed informeert over het vervoer naar Thialf.

Sinds 2015

De NS is sinds 2015 gestopt met het stoppen op dit station tijdens evenementen. Het kost de NS 10.000 euro per dag om de trein te laten stoppen bij de halte. Zowel de Thialf en de KNSB hebben toen aangegeven dat bedrag er niet voor te willen neerleggen. Sindsdien worden er door Arriva bussen vanaf Heerenveen ingezet.

Archieffoto: TUFOWKTM (Wikipedia)
Het station Heerenveen IJstadion waar geen trein meer stopt sinds 2015.
Archieffoto: TUFOWKTM (Wikipedia)