Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

Rover: "NS moet langere treinen laten rijden tussen Zwolle en het Noorden"

De NS moet langere treinen laten rijden op de trajecten Zwolle-Groningen en Zwolle-Leeuwarden. Dat heeft reizigersvereniging Rover laten weten tegenover RTV Noord.

De reizigersmaatschappij liet dit verzoek weten vanwege het grote aantal melding voer overvolle treinen in de eerste vier maanden van dit jaar.

Economische groei

"Door de economische groei hebben we te maken met meer reizigers dan voorheen", zegt Frank Visser, beleidsmedewerker bij Rover. "We krijgen verhoudingsgewijs veel klachten binnen over deze trajecten, dus het kantelpunt lijkt nu echt bereikt."

Via de website en de app "Meldpunt volle treinen" kreeg Rover in april 96 klachten binnen van reizigers. Zij beklaagden zich erover dat er een tekort was op de twee noordelijke trajecten. Daarmee stonden beide trajecten in de eerste drie maanden van dit jaar in de top 5 van trajecten met de meeste meldingen.

"De treinen zijn op deze trajecten relatief kort, wat op zich redelijk begrijpelijk is als je mensen naar het Noorden vervoert", zegt Visser. "Maar ons gevoel is dat de modellen die de NS gebruikt om treinstellen in te plannen niet langer voldoen. Bij een onverwachte piek ontstaat dan een probleem. Als er bijvoorbeeld ineens één of twee grote groepen een dagje uit gaan, zit een treinstel al snel vol."

De NS heeft naar aanleiding van de kritiek van Rover extra onderzoek gedaan naar andere storingen die mogelijk van invloed waren op de drukte in de treinen. "We kennen het signaal nu en gaan kijken of er veel treinen anders hebben gereden dan het spoorboekje."

Een woordvoerster van de NS heeft aangegeven dat ze geen extra treinstellen kunnen inzetten, maar wel meer wil doen om reizigers erop attent te maken dat treinen vaak ook minder drukke treinstellen hebben.

Foto: PXhere
Foto: PXhere