Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

Nieuwe ICNG maakt eerste kilometers op testbaan in Tsjechië

De eerste ICNG van Alstom voor NS is inmiddels in het testcentrum in Tsjechië aangekomen. In Velim zal de trein uitgebreid worden getest op de testring. Hier zal de nieuwe trein de komende maanden vele honderden kilometers rijden om dichterbij de toelating in Nederland te komen.

De NS heeft op hun website inmiddels een video geplaatst waarop te zien is heir de trein zijn eerste kilometers maakte over het testspoor.

Wat aan de nieuwe ICNG-trein opvalt is de afwijkende kleurstelling. Deze is op de kop na volledig zwart en voorzien van deuren die weer NS-geel zijn. "Omdat het om technische testen gaat, is het niet nodig het uiterlijk en het interieur al af te hebben. Zo heeft deze trein bijvoorbeeld nog geen stoelen. Ook de kleurenfolie aan de buitenkant van de trein wordt op een later moment aangebracht.", legde NS woordvoerster Ingeborg de Boer uit eerder dit jaar uit.

Later dit jaar zal de trein een bezoekje brengen aan de klimaatkamer in Wenen. Hier wordt de trein dan beproefd op de zomerse warmte en de winterse kou.

Het artikel gaat onder de foto verder

Foto: NS
De trein is op het testcircuit in Velim binnengekomen,

Transport

Op 4 mei 2019 vond het transport plaats vanuit de Alstom werkplaats in Salzgitter waar de trein uitgebreide statische testen heeft ondergaan voordat deze richting Tsjechië kon worden getransporteerd. Tijdens het transport werd er nog een Flirt 3 van Stadler voor de VRR in het Duitse Rhein-Ruhr en een Bombardier Traxx MS3 met nummer 188 004 meegenomen die eveneens testritten zullen maken.

Het transport naar Velim vond plaats met medewerking van RailAdventure, zij hebben het transport door Duitsland verzorgd. Vanaf de grensplaats Bad Schandau heeft de Tsjechische vervoerder BF Logistics de trein via Decín en Praag naar het station in Velim overgebracht. Hier werd de trein door locomotieven van VUZ opgehaald, en naar het testcircuit gebracht. Binnenkort zal het uitvoerige testprogramma van de ICNG starten, die een belangrijk onderdeel zal worden voor de toelating op het Nederlandse spoorwegnet.

Het artikel gaat onder de foto verder

Foto: Lucas Priese

Indienststelling

Reizigers die graag de trein willen bewonderen zullen nog wel een poosje geduld moeten hebben. De komende twee jaar zal de trein nog in het teken staan van het testen en toelaten op het Nederlandse (en mogelijk ook het Belgische) spoor. Naar verwachting zal de eerste trein eind dit jaar naar Nederland toekomen waar er opnieuw testritten mee worden gemaakt om de toelating van de trein rond te krijgen.

Pas in 2021 zal de eerste ICNG officiëel in de dienstregeling worden ingezet, en voornamelijk op de HSL-lijn.

Update: Dit artikel is geüpdatet nadat de trein zijn eerste kilometers maakte over het testspoor.

Lees ook: NS presenteert Nieuwe Generatie Intercity

Foto: Lucas Priese
Bovenste foto: NS
Onderste twee foto's en copyright: Lucas Priese