Eén dode en ruim 90 gewonden bij treinbotsing Barcelona

Een frontale treinbotsing nabij de Spaanse stad Barcelona heeft vrijdagavond een machinist het leven gekost. Ruim negentig personen raakten gewond.

Het treinongeval vond vrijdagavond rond 18:20 uur plaats bij Castellagí, tussen de plaatsen Sant Vicenç de Castellet en Manresa, zo'n 50 kilometer ten noordwesten van Barcelona. Twee stoptreinen op de Rodalies-lijn reden op elkaar in. De machiniste van één van de treinen is om het leven gekomen. In de treinen bevonden zich ongeveer 200 reizigers. In totaal raakten er 95 personen gewond, waarvan drie zwaargewond. De passagiers die ongedeerd bleven na het ongeval zijn lopend naar een veilige plek gegaan waar ze met de bus naar Manresa gebracht werden.

Ongeval

Bij de frontale botsing zijn twee treinen is één trein uit de rails gelopen. De autoriteiten zijn momenteel ter plaatse en verrichten onderzoek naar de toedracht van het ongeval. De treinen zouden op lage snelheid gereden hebben, waarbij één van de machinisten zijn trein tijdig nog probeerde af te remmen. Inmiddels ligt het treinverkeer op het traject stil.

Volgens de toonaangevende krant La Vanguardia zou er mogelijk sprake zijn van een seinstoring. De Spaanse autoriteiten nemen dit mee in hun onderzoek.

Vorig jaar november vond er op deze lijn ook een treinbotsing plaats waarbij een dode te betreuren was. Toen ontspoorde een forenzentrein in de richting van Sant Vicenç de Calders, met 133 mensen aan boord, door een aardverschuiven. Vier van de zes rijtuigen ontspoorden toen.

Archieffoto: Los Hawlos (Wikipedia)
Archieffoto: Los Hawlos (Wikipedia)