NS bestelt 88 extra Sprinters bij CAF

De NS bestelt nog eens 88 nieuwe Sprinters (SNG) van de Spaanse treinfabrikant CAF. Deze bestelling komt bovenop de 118 nieuwe Sprinters waarvan de eerste treinen sinds 9 december van dit jaar in de dienstregeling rijden. Met de nieuwe bestelling wordt het aantal zitplaatsen uitgebreid met nog eens zo’n 15.000.

Met de aanvullende aankoop is een investering gemoeid van circa € 400 miljoen. Het gaat om 38 extra vier-delige treinen en 50 drie-delige treinen.

Met deze bestelling komt de totale NS-investering in nieuwe en gemoderniseerde treinen op zo’n 3,5 miljard. Naast de 206 Sprinters die CAF voor NS levert worden er bij Alstom ook nog eens 81 nieuwe Intercity’s gebouwd. Ook wordt een groot deel van de vloot VIRM-dubbeldekkers gemoderniseerd.

Levering

In 2020 rijden de 118 Sprinters uit de eerste bestelling allemaal in Nederland. De aanvullende bestelling komt vanaf dat moment ook op het spoor. Begin 2023 zullen alle 206 sprinters geleverd zijn. Inmiddels zijn er al in totaal 45 SNG-treinen geleverd.

De SNG is bedoeld als vervanging van de eerste generatie Sprinters uit de jaren '70, de zogenoemde SGMm-treinen. Ook zal de vloot van het oudere DDM- en DDAR-dubbeldeksmaterieel de komende jaren aan kant worden gezet.

NS-topman Roger van Boxtel is verheugd: "Onze reizigers zijn enthousiast over deze Sprinters, onze collega’s vinden het een prettige trein om op te rijden. En persoonlijk vind ik hem prachtig. Met deze aanvullende bestelling voegen we wederom zitplaatsen toe aan onze Sprintervloot. En dit is nodig om ook in de toekomst reizigers op deze trajecten comfortabel te vervoeren”.

Sprinters maken een belangrijk onderdeel uit van het Nederlandse spoor: 48% van de reizigers reist (voor een deel van de reis) met een Sprinter.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb