Brand in ICE-trein mogelijk ontstaan door technisch defect

Een eerste onderzoek van de brand in de ICE-trein tussen Keulen en Frankfurt heeft uitgewezen dat een technisch mankement de oorzaak is van de uitslaande brand. De ravage op het spoor is enorm en mogelijk zal het spoor tussen beide steden mogelijk tot eind volgende week gestremd zijn.

"We doen er alles aan om de dienstregeling op het traject zo snel mogelijk te kunnen hervatten", legt Berthold Huber, bestuurslid voor personenvervoer, uit. Hij gaf aan dat hij blij was dat de reizigers op tijd uit de trein geëvacueerd konden worden. De route is een van de belangrijkste verbindingen in de regio. De intercity's tussen Keulen, Montabaur en de luchthaven van Frankfurt worden omgeleid, wat tot anderhalf uur vertraging kan veroorzaken.

Technisch defect

Inmiddels is het ook duidelijk dat een technisch defect de uitslaande heeft veroorzaakt in de ICE-trein. Dit werd zaterdag aangekondigd door de federale politie en de Deutsche Bahn. Welk onderdeel precies in brand gevlogen is nog onduidelijk, maar delen zouden inmiddels zijn veiliggesteld voor technisch onderzoek. Het onderzoek kan enkele weken duren.

Volgens informatie van de Deutsche Bahn werd de trein één dag voor het ongeval technisch onderzocht in de werkplaats. "Een airconditioning systeem was buiten gebruik vanwege een defecte aansturing", meldde een woordvoerder van het spoorwegbedrijf. Echter benadrukt dat dit systeem in de bewuste treinwagon bevond, en dat er mogelijk geen samenhang zou zijn met de oorzaak van de brand.

In de nacht van zondag werden de eerste delen van de beschadigde wagons verwijderd. De opruiming zal naar verwachting zondag worden voltooid. Daarna kunnen de sporen en infrastructuur worden gerepareerd.

Het artikel gaat verder na onderstaande tweet...

Uitgebrande wagon

Het vuur brak uit op vrijdagochtend in een-na-laatste treinwagon, welke volledig is afgebrand. De brandweer zou ter plaatse de vlammen hebben bedwongen met schuimblussers. Er waren ongeveer 250 brandweerlieden ter plaatse en vijftig medisch personeelsleden.

Op het moment van de rit bevonden zich 510 passagiers en treinpersoneelsleden in de trein. Volgens de politie raakte één persoon gewond bij de evacuatie. Vier andere reizigers hadden problemen met de bloedsomloop.

Ontruiming

De brand werd ontdekt door een politieagent die met de trein onderweg was naar zijn dienst. Hij merkte de rook op, trok aan de noodrem en organiseerde samen met het treinpersoneel het plan om de trein te evacueren.

Foto: Tim HŁbner
Foto: Tim Hübner (Twitter)