CAO akkoord voor buschauffeurs, stakingen van de baan

De stakingen in het busvervoer en het regionale treinverkeer zijn van de baan. De vakbonden FNV en CNV hebben afspraken gemaakt in de nieuwe CAO over de werkdruk, een loonsverhoging en een vaste baan voor duizenden uitzendkrachten.

De werknemers kunnen de komende drie jaar een loonsverhoging van 8,3 procent verwachten. Ook zijn er concrete afspreken gemaakt over dienstroosters waarbij werk en privé beter te combineren is. Ook is er overééngekomen dat er om de tweeënhalf uur een pauze kan worden ingelast voor toiletbezoek. In de nieuwe overeenkomst zit eveneens een baangarantie voor de komende drie jaar voor alle buschauffeurs, treinmachinisten, monteurs en toezichthoudend personeel, stelt CNV.

Op 4 januari werd er een landelijke staking gehouden waardoor bijna al het busvervoer in Nederland tot stilstand kwam. Ook reden toen diverse regionale treinen niet, omdat deze bij enkele vervoersbedrijven ook onder de huidige CAO valt.

De bonden hadden eerder nog plannen voor estafettestakingen in het regionale vervoer als de gesprekken niet op zouden leveren. Afgelopen donderdag werd bekend dat de bonden deze werkonderbrekingen hebben uitgesteld omdat er een verwachting zou zijn van 'positieve voortgang.'

Foto: Chris; Flickr (Creative Commons)
Foto: Chris; Flickr (Creative Commons)

cao