"Intercity Brussel vanaf 9 april via Breda"

De Intercity Amsterdam – Brussel gaat vanaf 9 april 2018 rijden via de hogesnelheidslijn. Dat meldt de Belgische burgemeester van Brecht, Luc Aerts. De komende maanden voeren de Nederlandse Spoorwegen testritten uit. Vanwege de testritten rijdt de trein vanaf vandaag tot en met 8 april niet tussen Amsterdam Centraal en Den Haag HS.

De NS wil nog niet bevestigen dat de trein inderdaad vanaf 9 april via Breda gaat rijden. “Het besluit daarover is nog niet genomen” zegt NS woordvoerder Ton Boon in reactie op de uitspraken van de Belgische burgemeester. Toch is 9 april wel een logische datum: vanaf vandaag 7 januari t/m 8 april rijdt de Intercity Brussel in elk geval niet tussen Amsterdam en Den Haag HS om daarmee ruimte te geven aan testritten op de hogesnelheidslijn. Het ligt voor de hand als de testritten volgens plan verlopen de treinen vanaf 9 april via de nieuwe route gaan rijden.

De nieuwe route loopt niet meer via Den Haag HS, Dordrecht en Roosendaal maar via Breda en station Noorderkempen. Vanuit Amsterdam gaat de trein straks uiteindelijk 12x per dag rijden, vier minder dan tot nu toe het geval. De vier treinen die vanaf Amsterdam verdwijnen, krijgen straks Den Haag HS als startpunt. Vanaf Rotterdam zal de gebruikelijke uurlijkse verbinding blijven houden.

"Snellere verbinding"

Doordat de trein straks Den Haag overslaat moet de trein twintig a dertig minuten sneller worden. In 2013 ging men er verder vanuit dat de route via Breda circa 7 minuten sneller zou uitpakken als via de huidige route via Roosendaal. Critici hebben echter altijd hun twijfels uitgesproken of die reistijdwinst wel haalbaar is. De definitieve dienstregeling die straks gaat gelden is nog niet gepubliceerd.

Eigenlijk zou de trein naar Brussel al vanaf december 2016 via Breda gaan rijden. Fabrikant Bombardier heeft echter veel meer tijd nodig gehad om de software van de locomotieven aan te passen. Inmiddels hebben de locomotieven wel de benodigde software, maar worden de treinen eerst uitgebreid getest alvorens de treinen gaan rijden met reizigers.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger