NS-Poortjes op Amsterdam Centraal vanaf vandaag gesloten

Vanaf vandaag zijn de poortjes op Amsterdam Centraal dicht. Reizigers moeten vanaf nu een reisproduct op hun pas hebben om de poortjes te kunnen openen. Reizigers die iemand uit willen zwaaien op het perron of even een boodschap wil doen bij één van de winkels binnen de poortjes, kunnen met een OV-chipkaart met NS-reisproduct en voldoende saldo weer binnen een uur kosteloos uitchecken.

Verschillende horecagelegenheden aan het eerste perron zijn bereikbaar zonder poortjes te passeren. Bezoekers kunnen gebruik maken van de trappen naar boven vanuit de centrale hal. Reizigers die het stations willen passeren om vanaf de centrumzijde naar de IJ-zijde (of omgekeerd) te gaan, kunnen gebruik maken van de brede IJ-passage en de Amstelpassage. Hier zijn geen poortjes geplaatst omdat dit een vrije doorloop is.

Assistentie

De eerste weken zullen extra servicemedewerkers assisteren bij de poortjes. Reizigers worden via posters, omroepberichten en social media geïnformeerd. Bij de Service- en Informatiebalies op de stations Amsterdam Centraal, Amsterdam Sloterdijk en Schiphol Airport en in de treinen die Amsterdam Centraal aandoen, attendeert de NS (internationale) reizigers op het gereedhouden van hun vervoerbewijzen om uit te kunnen checken.

Minder zwartrijders, hoger veiligheidsgevoel

Op stations met gesloten poortjes geeft 89% van de reizigers aan zich veilig te voelen. Op stations zonder poortjes is dit 79%. "Rond stations waar de poortjes gesloten zijn, zien we minder zwartrijders, de belangrijkste aanleiding voor agressie, en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers. We merken dat steeds meer reizigers gewend raken en de voordelen zien van de poortjes.", meldt de NS op hun website.

Met Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk zijn eind dit jaar op 74 stations de poortjes gesloten en passeren 89% van de reizigers een gesloten poortje tijdens hun reis.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen