Twee nieuwe treinen geleverd voor NS en Connexxion

Afgelopen woensdag stond in het teken van de levering van twee nieuwe treinen over het spoor. Zo zijn gisteren twee nieuwe FLIRT's voor Connexxion overgebracht en is na middernacht die nieuwste SNG-Sprinter van de NS voor het eerst het land binnengerold.

FLIRT's voor Connexxion

Het eerste transport dat plaatsvond was de levering van de twee nieuwe FLIRT-treinen voor Connexxion tussen Amersfoort en Ede-Wegeningen. Deze zullen ter versterking van de bestaande Proto's-treinen gaan rijden. De stellen zijn grotendeels gelijk aan de nieuwe stellen van Syntus die ermee gaat rijden tussen Kampen - Zwolle en Zwolle - Enschede. De Connexxion-treinen zijn tevens ook in dezelfde Stadler-fabriek in het Zwitserse Bussnang gebouwd. De twee stellen hebben de treinstelnummers 5038 en 5039 gekregen.

Sprinter Nieuwe Generatie

Later op de dag, en zelfs diep in de nacht kwam de eerste nieuwe SNG-Sprinter van de NS binnen. De afkorting SNG staat voor Sprinter Nieuwe Generatie. Deze nieuwe trein is door CAF in het Spaanse Beasain gefabriceerd om voldoende zitplaatsen bij de NS te bieden als de oudere Sprinters van het type SGM uit de dienst zullen gaan. Voorlopig zal deze nieuwe SNG-trein nog niet voor reizigers open worden gesteld, omdat er eerst een groot aantal toelatings- en proefritten zullen worden gehouden en tevens instructieritten voor personeel.

Naar alle verwachting zal het nieuwe materieel pas in het najaar van 2018 in dienst worden gesteld. De huidige trajecten waarop deze trein gaat rijden is nog niet bekend, maar naar alle verwachting zal mogelijk eerst de omgeving van Den Haag kennismaken met deze nieuwe trein.

De trein staat inmiddels in de werkplaats van de Zaanstraat in Amsterdam.

Foto: Roel Hemkes
De nieuwe stellen voor Connexxion die in de middag het land binnen kwamen gerold met de rugnummers 5038 en 5029. (Foto: Roel Hemkes)


De levering van de nieuwe SNG-Sprinter voor NS met het nummer 2703.