Vanaf vandaag is meenemen fiets toegestaan op de HSL

Vanaf vandaag is het mogelijk om een fiets meenemen in een NS-trein die via het spoor van de HSL rijdt. Dit is toegestaan nu alle treinen zijn aangepast aan de veiligheidseisen die op de HSL gelden voor het meenemen van fietsen. Net zoals de huidige regelgeving is het ook hier niet mogelijk om een fiets in de spits mee te nemen.

NS verbouwde in de afgelopen jaren een groot aantal rijtuigen om deze geschikt te maken voor het rijden over de HSL. Er is in elke trein meteen ook een voorziening gemaakt voor vier fietsen plus een rek voor grote stukken bagage. Uiteindelijk zijn 42 NS-treinen van al deze voorzieningen voorzien. Dit gaat om Intercity Direct tussen Amsterdam - Rotterdam, Amsterdam en Breda, de Intercity Den Haag - Eindhoven en de Intercity Brussel.

Wim Bot van de Fietserbond gaf eerder aan verheugd te zijn met het besluit om fietsen in HSL-treinen van de NS toe te staan: "Wij vinden het belangrijk dat in alle treinen fietsen meegenomen kunnen worden en dat wordt straks eindelijk ook in de NS-treinen op de HSL mogelijk"

Stap voor stap

De fietsvoorzieningen zijn stap voor stap ingebouwd. Nu alle treinen zijn aangepast hebben de rijtuigen aan de buitenkant een duidelijke sticker om aan te geven waar de fietsvoorziening in de trein te vinden is. Het is een langgekoesterde wens van onder andere de Fietsersbond en de Tweede Kamer om fietsen mee te kunnen nemen op een HSL trein.

Dagkaart fiets

In de meeste treinen is het meenemen van fietsen al sinds jaar en dag mogelijk. Buiten de spits mag je een gewone fiets meenemen, in de spits ook je vouwfiets. Voor een gewone fiets is een Dagkaart Fiets verkrijgbaar via de kaartautomaat of op ns.nl. Deze afspraken gaan straks ook gelden voor alle treinen die via het de HSL gaan rijden. Jaarlijks verkoopt NS 750.000 Dagkaarten Fiets, waarvan 700.000 voor de NS treinen en 50.000 voor andere vervoerders.

Overige hogesnelheidstreinen

De Thalys tussen Amsterdam, Brussel en Parijs die ook over de HSL rijdt, heeft een ander beleid voor het meenemen van fietsen. Dit mag enkel op voorwaarde dat er een speciale hoes wordt gebruik en dat het voorwiel wordt gedemonteerd. Voor de Eurostar tussen Amsterdam en London die eind dit jaar gaat rijden is nog niet bekend wat de regelgeving gaat worden omtrendt het meenemen van fietsen.

De Intercity Brussel die op termijn ook over de HSL gaat rijden zal ook voorzien zijn van een compartiment om fietsen mee te kunnen nemen, belooft de NS. Deze zal wel afwijkend zijn van de andere fietsenplekken.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen