Oude Botlekbrug gesloten na 62 jaar

Afgelopen zaterdag is de laatste goederentrein over de 62 jaar oude Botlekbrug gereden. Hiermee is een het startschot gegeven voor de nieuwe spoorverbinding en een verbinding voor voetgangers en (brom)fietsers over de nieuwe Botlekbrug. De oude brug zal worden gesloopt.

De nieuwe Botlekbrug kan meer weg- en treinverkeer aan dan de oude brug. Bovendien is hij 14 meter hoog. Dat is 6 meter hoger dan de oude brug. Ook beschikt hij over twee doorvaartopeningen van ruim 87 meter breed. Hierdoor hoeft hij minder vaak open, dus zal van 50 naar 20 openingen per dag gaan. Na de sloop van de oude brug kunnen schepen de brug aan beide kanten passeren.

De komende tijd zal de nieuwe verbinding op zijn plaats worden gelegd. De werkzaamheden bestaan uit het slopen van de brug, aanleg tijdelijke op- en afritten voor voetgangers en (brom)fietsers over de nieuwe brug, aansluiting nieuwe spoorlijn op bestaand spoorwegnet van de havenspoorlijn, aanleg van op-en afritten voor langzaam verkeer en verlegging van enkele wegen. Ook de sporen zullen geelectrificeerd worden en voorzien worden van de nodige veiligheidssystemen.

Het goederenverkeer wordt omgeleid via de Botlekspoortunnel waardoor de hinder van de werkzaamheden voor de goederenvervoerders beperkt is.

Foto: Bennie91
De nieuwe Botlekbrug, die gereed zal worden gemaakt voor goederenvervoer. Daarachter ligt de oude inmiddels gesloten Botlek-brug, herkenbaar op en de open heftorens. (Foto: Bennie91)

Bron: ProRail