Aanstaande maandagochtend staking FNV-leden bij NS

Aanstaande maandagochtend zullen diverse personeelsleden van de NS in staking gaan. Dat doen ze op de belangrijke spoorknooppunten Den Haag Centraal en Zwolle. De staking in de ochtendspits duurt tot van vijf tot negen uur.

De werkonderbreking wordt opgezet door de vakbond FNV Spoor. ZIj willen dat de NS stopt met het 'afbreken' van hun bedrijf. Zo willen ze dat weer meedingt bij de aanbesteding van alle regionale spoorlijnen, dat er blijvend twee hoofdconducteurs op de dubbeldekker werken. Ook geven ze aan dat het personeel ontevreden zou zijn over de dienstregeling, waarbij ze vrezen dat ze 'het rondje om de kerk' gaan rijden, en dat ze bang zijn dat de NS alle retailketens op de stations gaan uitbesteden.

"We zitten al anderhalf jaar tegenover de directie aan tafel", zegt FNV Spoor-bestuurslid Henri Janssen, "en al anderhalf jaar is er geen enkele beweging bij NS. Dat de werknemers nu het werk neerleggen betekent: het is menens."

Gevolgen

De FNV Spoor heeft ongeveer zesduizend leden. Het gevolg is dat er aanstaande maandagochtend  geen tot minder treinen zullen rijden vanuit de knooppunten in Den Haag en Zwolle. De gevolgen zullen hierdoor in het hele land merkbaar zijn.

Foto: Kismihok
Foto: Kismihok