Zwolle doet onderzoek naar 'Zwolle Centraal'

De gemeente Zwolle doet een onderzoek of de naam van het station in de toekomst veranderd kan worden in Zwolle Centraal. Wethouder Ed Anker wil daarover in gesprek met de diverse partijen.

Een meerderheid van de gemeenteraad van Zwolle steunt het idee van Adker, echter de SP en lokale fractie Cetin stemden tegen. Doordat Zwolle volgens de meerder al een knooppunt station is, zou een naamswijziging naar Zwolle Centraal zeker passend zijn. Vooral omdat Zwolle als tweede belangrijke knooppunt van Nederland wordt gezien.

Centraal station

Een van de voorwaarden die de NS stelt aan een Centraal Station is dat er dagelijks ruim 40.000 reizigers via het station reizen. Zwolle voldoet hier aan, en naar verwachting zal dit de komende jaren zelfs oplopen tot 57.000 in 2025. Ook zal er op termijn een nieuw station bij komen op de lijn van Zwolle naar Kampen. Dit zal Zwolle Stadshagen gaan worden.

Wethouder Anker gaat samen met de provincie in Overijssel in gesprek met de NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Milieu met als doel de naam van station Zwolle te wijzigen in station Zwolle Centraal. Een dergelijke aanpassing gaat overigens niet over één nacht ijs. Volgens de NS zouden er veel systemen moeten worden aangepast om Zwolle uiteindelijk als Zwolle Centraal te erkennen.


Station Zwolle die mogelijk later Zwolle Centraal zal gaan heten.
Foto: Treinenweb