Laatste trein Hoekse Lijn vertrokken

Vrijdag op zaterdagnacht is de laatste reizigerstrein Rotterdam – Hoek van Holland vertrokken. Bewoners, treinliefhebbers, en directieleden van de ov-sector gingen met de laatste trein mee. Vanaf september kunnen reizigers weer gebruik maken van de lijn, dan is de treinlijn veranderd in een  metrolijn.

Om 0:32 uur was het dan zo ver, na 125 jaar historie vertrok op 1 april, wat overigens geen grap was, de laatste trein vanuit Rotterdam naar Hoek van Holland. En dat het geen gewone rit was, bleek uit alles. Waar normaal een korte tweedelige Sprinter op dit late tijdstip genoeg ruimte biedt, bestond de trein nu uit de dubbele lengte. “Bij elk station werd flink getoeterd” vertelt Alwin Pot, die speciaal voor deze gelegenheid naar Rotterdam was gekomen.

Naast treinliefhebbers en de gewone reizigers, gingen er naar schatting ruim honderd genodigden met de laatste rit mee. In Rotterdam verwelkomt met muziek, en ook in Hoek van Holland stond. Dat het geen gewone rit was, bleek ook onderweg. “In de trein werden korte verhalen vertelt van de historie van de lijn. Ook gingen twee dames in klassiek uniform mee. Bij ieder station werd er getoeterd en waren er enkele mensen toegestroomd om de laatste trein te zien vertrekken” zegt Pot

In Hoek van Holland werd de laatste trein opgewacht door een fanfare. Ook Maurice Unck, jarenlang bij NS betrokken in verschillende directeursfuncties, was met de laatste trein meegereisd. Voor hem was die rit waarschijnlijk nog extra symbolisch, want Unck maakt dezelfde overstap als de lijn. Vanaf juni wordt hij de topman van de RET, die vanaf september weer reizigers gaat vervoeren via de dan omgebouwde spoorlijn.

Om de ombouw van treinspoor, naar metrospoor te vieren werden in Hoek van Holland nog enkele toespraken gehouden. Maurice Unck wisselde symbolisch alvast zijn NS-jasje in voor een RET-jas. De ombouw van spoorlijn naar metrolijn is inmiddels begonnen. De komende maanden zet de RET, die het vervoer nu heeft overgenomen van NS, bussen in. Vanaf september zullen de eerste metro’s gaan rijden.

Na de laatste rit Rotterdam – Hoek van Holland ging de trein zonder passagiers terug richting Rotterdam. Voor de genodigden had RET bussen ingezet. Daarmee is de overgang een feit. Al zal dat pas maandagochtend bij de notaris worden bekrachtigd.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger