NS gaat misbruik groepsretour aanpakken

De Nederlandse Spoorwegen gaan maatregelen nemen nu het groepsretour misbruikt wordt. Een precieze inschatting is moeilijk te maken, maar NS denkt dat bij zo’n twee miljoen euro aan verkochte kaartjes via illegale manieren worden verspreid. 

Om de misbruik tegen te gaan zal de NS de richtlijnen aan gaan scherpen en actie ondernemen tegen illegale aanbieders van het tickets.

Vandaag meldde dagblad Trouw dat er honderden tickets per dag met winst worden verkocht via onder meer groepen op Facebook. Het NS Groepsretour is uitsluitend bedoeld voor groepen die elkaar kennen zodat zij gezamenlijk naar een zelfde eindbestemming kunnen reizen. De groepsreizigers hoeven daarbij niet in dezelfde trein te zitten. Verder is het groepsretour niet bedoeld voor commercieel gebruik, benadrukt de NS.

Misbruik van Groepsretour

Al eerder werd bekend eerder dat NS acties te misbruiken zijn. NS heeft in het verleden al eens gedreigd met juridische stappen tegen dergelijke mensen dit dit faciliteerden. "Dat heeft toen het gewenste effect gehad" zegt NS woordvoerder Hessel Koster. Het spoorbedrijf gaat nu opnieuw het misbruik onderzoeken en aanpakken. "NS gaat misbruik tegen door tussenhandelaren aan te schrijven. Doorverkochte kaartjes kunnen dan ongeldig worden gemaakt”"legt Koster uit.

Om de misbruik een halt toe te roepen heeft het spoorwegbedrijf de voorwaarden sinds het begin van dit jaar al aangescherpt. Bij aankoop van het ticket moeten direct alle gegevens van de reiziger worden ingevuld. Ook is het niet onwaarschijnlijk dat de regelgeving van het ticket op termijn verder aangepast zal worden.

Foto: Treinenweb