Essent sluit overeenkomst voor groen gas met NS en ProRail

Energieleverancier Essent levert de komende jaren groene stroom aan de Nederlandse Spoorwegen en Prorail. De partijen tekenden een contract met een looptijd van zes jaar. Hiermee haken de spoorwegbedrijven verder in op de verduurzaming van het spoor.

Met het contract wat afgelopen zondag ondertekend werd levert Essent per jaar 13,7 miljoen kubieke meter groen gas aan de NS en ProRail. "Het gas wordt gebruikt voor de verwarming van kantoren, stationsgebouwen en wissels", schrijft Essent in een bericht op hun website. In totaal zijn er 3958 van de 5207 wissels die op gas verwarmd worden zodat ze niet vastvriezen tijdens koud weer. De rest van de wissels wordt elektrisch of met aardwarmte verwarmd.

2020: "10% van de totale huidige groen gas productie in Nederland"

Het aankomende jaar zal een kwart van het gas dat NS en Prorail afnemen duurzaam geproduceerd zijn. In 2020 moet al het gas 'groen' zijn. Naar schatting verwachten de NS dat in dat jaar 10 procent van de totale productie aan groen gas in Nederland gebruikt wordt.

Om het gas te produceren worden er door Essent extra installaties gebouwd. Het groene gas wordt volgens de energieleverancier "aantoonbaar duurzaam gemaakt uit biomassa die bestaat uit hernieuwbare stoffen zoals groente-, tuin- en fruitafval, mest, rioolslib en landbouwgewassen".

De NS heeft sinds begin dit jaar ook een contract met Eneco afgesloten voor 'groene' stroom welke van windmolens afkomstig is. Hiermee het spoorwegbedrijf dagelijks 600.000 treinreizigers in Nederland 100% klimaatneutraal laten reizen.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen