Treinpersoneel Arriva houdt stakingsactie voor betere CAO

Personeel van treinvervoerder Arriva zal aanstaande dinsdagochtend een stakingsactie houden in Groningen. Het treinpersoneel is het niet eens met het eindbod van Arriva voor een nieuwe CAO. Als deze acties in Groningen geen resultaat hebben dreigen stakingen in andere gebieden waar de treinen van Arriva en Syntus rijden.

De CAO lijkt volgens vakbond VVMC te veel op die van het busvervoer. Het treinpersoneel van het vervoersbedrijf wil dat deze CAO dichter bij die van het spoorwegpersoneel ligt. Arriva-directeur Anne Hettinga is volgens vakbondsbestuurder Wim Ellert meerdere keren gewaarschuwd door het personeel dat een goede CAO belangrijk is. "De onvrede onder de treinmedewerkers groeit flink", zegt Ellert.

Stakingsactie Groningen

Leden van de vakbond VVMC werkzaam bij treinvervoerders Arriva en Syntus leggen morgenochtend op standplaats Groningen in ieder geval het werk voor enkele uren neer. Naar verwachting zal de staking tot 9 uur 's morgens gaan duren.

Vakbondsbestuurder Wim Eilertskrijgt al maanden het signaal dat Arriva en Syntus de VVMC op geen enkele wijze tegemoet wil komen. "Dit betreuren wij ten zeerste. Uiteraard zijn wij bereid om in overleg te treden voor het waarborgen van de veiligheid tijdens de acties. Deze aankondiging is tijdig gedaan zodat Arriva voldoende tijd heeft om maatregelen te treffen. Tijdens de staking zullen wij trachten de reiziger zoveel mogelijk te ontzien zodat deze daar zo min mogelijk last van ondervindt."

Het is niet duidelijk of er na deze stakingsacties nog nieuwe vervolgacties gaan plaatstvinden. "We wachten eerst af wat er gebeurt na Groningen en daarna kijken we verder" aldus de woordvoerster van vakbond VVMC.

Foto: H. Boorsma
Een trein van Arriva in Groningen.
Foto: H. Boorsma

Bron: De Stentor