Ondanks daling voorlopig nog vertraging rond Schiphol

In de eerste maanden van 2016 zijn er volgens spoorbeheerder ProRail ongeveer de helft minder ernstige verstoringen rond station Schiphol geweest. Toch worden er binnenkort weer meer verstoringen verwacht.

De daling in de eerste maanden komt deels doordat er nu 24 uur per dag specialisten aanwezig zijn die de benodigde veiligheidsdocumenten kunnen regelen. Onderzoek naar ernstige storingen wees uit dat het verkrijgen van veiligheidsdocumenten om spoorwerk uit te voeren eerder te veel vertraging opleverde.

Ook andere maatregelen die ProRail genomen heeft om de vertragingen terug te dringen spelen mee in de daling van de afgelopen periode. 'Er wordt onder andere intensiever samengewerkt door alle partijen. Het gaat dan om spooraannemers voor dagelijks onderhoud, spooraannemers van projecten, om inspecteurs en projectmanagers van ProRail zelf', schrijft de spoorbeheerder. Ook het milde weer van de afgelopen winter speelt hierin mee.

Toch verwacht ProRail dat de daling zich niet zal blijven voortzetten. Er is namelijk altijd sprake van invloed vanuit buitenaf, zoals aanrijdingen met dieren, spoorlopers en andere diverse storingen. Deze zijn in maart weer toegenomen. 'ProRail streeft naar een daling over heel 2016, maar verwacht dat een gelijkblijvend aantal ten opzichte van 2015 meer realistisch is. Traditioneel nemen deze storingen weer toe vanaf het voorjaar.'

Foto: PPP
Foto: PPP

Bron: AT5