Seinen op 'lichtgroen' voor station in Staphorst

Een NS-station in Staphorst is haalbaar op de vroegere locatie waar tot 1935 een halteplaats was. Een onderzoek wijst dat uit. Hiermee staan volgens burgemeester Theo Segers van Staphorst de seinen op 'lichtgroen'.

“Er is meer onderzoek nodig om na te gaan of de trein na jaren afwezigheid in 2021 weer stopt in Staphorst. Een station op de oude plek is haalbaar, maar er zijn wel maatregelen nodig om de railverkeersveiligheid te verbeteren.” vervolgt de burgemeester.

Een station in Staphorst is al een langgekoesterde wens, en die lijkt nu steeds meer een uiteindelijke doorgang te vinden. De gemeente startte daarom samen met de provincie, NS en ProRail een onderzoek naar de haalbaarheid. De tussentijdse resultaten geven tot nu toe een positieve doorslag.

De toekomstige aanleg van een station moet een bijdrage leveren aan de bereikbaarheid van het dorpje. Ook moet de A28 tussen Meppel en Zwolle ontlast worden.

Langslepende ontwikkelingen

Naar verwachting hoopt de gemeente dat het station in 2021 zal worden geopend, dit na een lange sleep van ontwikkelingen die geen einde leken te kennen. In 2002 presenteerde bureau Goudappel Coffeng een onderzoek waaruit bleek dat een station in Staphorst mogelijk zou zijn gezien de reizigersaantallen. Echter veel mensen bleken de moed in een halteplaats verloren te hebben, waaronder NS-regiodirecteur Ineke van Gent. Zij noemde drie jaar geleden in de raadzaal van Staphorst 'dat het nooit wat zou worden met die halteplaats'.

Twee jaar geleden liet toenmalig staatssecretaris Mansveld weten dat een halte plaats wel een mogelijkheid zou zijn. Zij zei toen dat -als het zou gebeuren - dat het voor 2028 moet lukken.

Stationsplein

Als het station uiteindelijk gebouw wordt gaat de omgeving nabij de Gemeenteweg ook aanzienlijk op de schop. Dat staat in de ‘Structuurvisie 2030. Deze locatie, waar vroeger ook een station was, geniet de voorkeur boven een nieuwe plek verder naar het zuiden.

In 1867 werd er een prachtig stationsgebouw gebouwd aan de Stationsweg. Deze is in 1970 gesloopt, nadat hij 1935 werd gesloten voor passagiers. Tot in de jaren zestig stopten er nog wel goederentreinen. Ook zijn er nog contouren te zien van het oude stationsgebouw en de inrichting van het gebied.

Foto: Google Streetview
De locatie waar het oude station vroeger stond
Foto: Google Streetview

Bron: RTV Oost