NS start proef met duidelijke pictogram in stiltecoupé

De Nederlandse Spoorwegen is medio vorige week met een proef gestart met pictogrammen op de hoofdleuningen van de stoelen in de stiltecoupés. De pictogrammen moeten ervoor zorgen dat de stitle gehandhaafd wordt. Als de proef slaagt, zullen de andere treinen ook van de pictogrammen worden voorzien.

'We merken uit klachten van reizigers dat het sommige reizigers nog wel eens ontgaat dat ze zich in een stiltezone bevinden, ook al staat het op het raam, boven de deur en bijvoorbeeld in de huisregels op het balkon. Het is vervelend voor andere reizigers als er dan toch gebeld en gekletst wordt', zegt Jessica Sauren, klantenonderzoeker bij NS.

'We onderzoeken of reizigers de coupé als stiller ervaren, of hun reistijd prettiger is en of het zorgt voor minder irritatie tussen reizigers als iemand zich vergist. We doen deze proef enkele maanden. Dan gaan we bepalen of het loont om dit in alle intercity's te doen.'

Al eerder, in 2011, beloofde de NS actie te zullen ondernemen om het probleem van niet-stille stiltezones aan te pakken: Zo is er in een andere dubbeldekstrein (VIRM 8664) een bestickering van een bos toegepast, dat de reiziger moet attenderen op rust.

De stiltecoupé wordt overigens door de NS als dienst voor de reiziger aangemerkt, waardoor het spoorwegbedrijf geen sanctie bij overtredingen kan uitdelen, en hoogstens kan waarschuwen.

Stiltecoupepictogram, Foto: NS
Foto: NS