ProRail pakt hinderlijke pieptonen Utrecht Centraal aan

ProRail heeft een hinderlijke pieptoon op Utrecht Centraal onderzocht die waarover reizigers geklaagd hebben. Zo werd de NS ook benaderd via het ondersteuningforum. Inmiddels is de oorzaak van de hoge toon bekend en wacht ProRail op een oplossing van de leverancier.

ProRail heeft toegezegd dat ze de pieptoon aan gaan pakken. Deze zou door luidsprekers worden voortgebracht, meldde een woordvoerder van ProRail tegenover RTV Utrecht: "De nieuwe luidsprekerlussen zijn voorzien van een bewakingslijn en nu lijkt het erop dat deze lijn een signaal van twintig kilohertz zou voeren", aldus de woordvoerder. En dat is bijzonder hinderlijk, erkent hij: "Het probleem is voorgelegd aan de leverancier van de luidsprekers, maar die heeft nog geen oplossing geboden."

Eerder zou er volgens de reizigers op het forum sprake zijn geweest van een 'mosquito', een apparaat die bepaalde vervelende tonen uitzendt die met name jongeren kunnen horen, met de bedoeling om hangjongeren op een bepaalde locatie tegen te gaan. Nu bekend is dat het verkeerd ingeregelde omroepinstallatie is, is de situatie flink duidelijker.

Redacteur Ariën Claij van Treinenweb hoopt dat de bron snel aangepakt wordt: "De tonen die de luidsprekers genereren kunnen bij bepaalde mensen tinnitus (ook oorsuizingen genoemd) veroorzaken, in sommige gevallen kan dit voor langere tijd of zelfs blijvend een hoorbare toon achterlaten bij passanten. Dit kan behoorlijk hinderlijk zijn. Dit wil je niemand aan doen".