VSM neemt stoomlocomotief over uit Duitsland

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) te Beekbergen breidt zijn locomotiefpark uit met de aankoop van de stoomlocomotief 41 241. Deze locomotief is inmiddels al gearriveerd in Beekbergen en zal na een aanpassing in worden gezet voor zowel hun eigen lijn tussen Apeldoorn en Dieren als het landelijke hoofdrailnet.

De zware locomotief  is op dit moment nog ingericht om te rijden op zware stookolie. De organisatie heeft inmiddels de plannen om de locomotief om te bouwen naar een kolengestookte-machine. Inmiddels is er al wel een bijpassende kolentender binnen de VSM beschikbaar die achter de locomotief kan worden geplaatst. Tevens zal het veiligheidssysteem ATB-Eenvoudig worden ingebouwd, om zonder grote aanpassingen aan de machine toch automatische ingrepen van het ATB-systeem kunnen worden uitgevoerd.

Geschiedenis

Het ontwerp van de locomotief is in 1925 in Duitsland ontstaan en is bestemd voor het vervoer van zowel snelle, middelzware goederentreinen in vlak of glooiend terrein, als voor het vervoer van reizigerstreinen in het middelgebergte. Daarmee ontstond de 'serie 41' die met een snelheid van maximaal 90 km/h breed inzetbaar was.

De 41 241 die de VSM sinds kort heeft verworven, werd in 1939 bij de firma Borsig in Berlijn gebouwd waarna deze dienst heeft gedaan bij de Duitse Spoorwegen. Na Tweede Wereldoorlog belandde de loc in West-Duitsland, waar zij tot 1977 heeft dienst gedaan.

Uiteindelijk werd de locomotief verkocht aan een particuliere organisatie in Oberhausen. Hierna heeft het enige tijd geduurd waarna er in 1992 een revisie plaatsvond om de locomotief weer rijvaardig te maken. Sindsdien werd deze voor speciale stoomtreinritten ingezet en reed deze locomotief zelfs tot boven de poolcirkel in Zweden. In 1999 ging de locomotief buiten dienst omdat de revisietermijn was verstreken.

In december 2006 werd de locomotief door de eigenaar uit Oberhausen in bruikleen afgestaan aan de Stoom Stichting Nederland (SSN) te Rotterdam. De SSN heeft de loc echter niet dienstvaardig gemaakt. Eind oktober 2015 heeft de VSM de 41 241 overgenomen van de Duitse eigenaar, waarna de locomotief weer een grote revisie zal ondergaan.


Een willekeurige stoomlocomotief uit de 'Serie 41'.
Foto: Olaf5141