Dijsselbloem: "Ik had meer informatie kunnen geven"

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) geeft toe dat hij de Kamer over een aspect van het drama rond de hogesnelheidstrein Fyra beter had kunnen informeren. De parlementaire enquêtecommissie stelt in haar eindrapport dat hij de Kamer op het "verkeerde been heeft gezet'' door haar onvolledig te informeren.

De minister heeft vrijdag voor het eerst kort gereageerd op de kritiek over de doorverkoop van de V250-treinstellen. "Ik heb de Kamer tijdig en juist geïnformeerd. Maar zoals vaak kun je er nog meer informatie aan toevoegen. Ik erken dat op dit punt er meer over te zeggen was geweest.''

Dijsselbloem had de Kamer moeten weten dat de NS pas vanaf de zevende doorverkochtte trein geld zou ontvangen, meent de commissie. "Dit had beter gekund, laat ik dat er maar gewoon van zeggen'', aldus Dijsselbloem. Wel geeft hij toe dat het kabinet de Kamer zo goed mogelijk inlicht: "Als de Kamer voortaan alles wil hebben, ik vind het prima.''

Nadat het Fyra-rapport afgelopen woensdag verscheen uitte de oppositie zich kritisch op het kabinet vanwege de informatie voorziening die veel steken liet vallen door de betrokken partijen en bewindsvoerders.

"Het verkeerd informeren van de Kamer lijkt een trend te worden'', zei Jesse Klaver van GroenLinks woensdagavond tijdens een debat over het aftreden van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur). Zij stapte op na alle kritiek over het Fyra-rapport.


Een model van de V250 Fyra in het Spoorwegmuseum te Utrecht.
Foto: Roel Hemkes

 

Bron: Treinreiziger