Binnen twee jaar nieuwe treinen op Valleilijn

Op de Valleilijn tussen Ede en Amersfoort komen binnen twee jaar 3 nieuwe treinen te rijden. Hiermee moet de regionale vervoerder op het traject tussen Amersfoort en Ede-Wageningen de groei van de reizigers opvangen. Nu heeft de vervoerder al de beschikking over zes treinstellen.

Het besluit voor de aanschaf van het nieuwe materieel is afgelopen donderdag door de Tweede Kamer besloten. Om de treinen aan te schaffen en de groei van het reizigersaantal te kunnen vergroten wordt er 7,5 mln euro neergelegd.

ChristenUnie

Het amendement voor extra maatregelen op de Valleilijn was ingediend door de ChristenUnie, en kreeg steun van de VVD en de PvdA. Doordat er extra treinen zullen gaan rijden zullen de reizigers minder vaak in te volle treinen stappen. Volgens Remco Dijkstra van de VVD zouden er regelmatig mensen op stations moeten achterblijven omdat hun trein te vol zou zitten.

Kwartiersdienst

Hoewel er al wel een kwartiersdienst mogelijk is tussen Amersfoort en Barneveld, is er nog geen geld om op de gehele lijn een kwartiersdienst te rijden. Dit is al eerder voorgesteld door CU-Kamerlid Carla Dik. Dat betekent dat tussen Barneveld en Ede 2 treinen per uur blijven rijden.

Materieel

Op dit moment zijn er bij Connexxion vijf treinen van het type Protos actief op het traject. Ook rijdt er een zesde trein rond als GTW-trein, vergelijkbaar met de treinen uit Noord-Nederland. Het is nog niet bekend in welke treintypes Connexxion gaat investeren op de Valleilijn.