Laatste Fyra V250 vandaag overgebracht naar Italië

Omstreeks 16:00 uur vanmiddag zal de laatste Fyra V250 overgebracht worden vanaf het emplacement van de Watergraafsmeer om naar Italië vervoerd te worden. Het zou gaan om treinstelnummer 4801. Hiermee zal het geflopte V250-traject ten einde komen.

In maart van dit jaar maakte de NS bekend dat ze met de Italiaanse Fyra-bouwer Ansaldobreda een akkoord gesloten hebben, waarbij de treinen worden teruggestuurd. Voorheen ging hier een juridische strijd onderling aan vooraf welke volgens expert 'vele jaren' zou kunnen duren.

In het begin van september van dit jaar is de eerste trein overgebracht naar Italië, waarmee vandaag de overbrenging van de laatste V250-trein een feit zal zijn. De geflopte hogesnelheidstrein zal niet op eigen kracht rijden vanwege de toelatingen in ons land en het buitenland, maar gesleept worden door een locomotief.

Verkoop

De V250-treinen die weer zullen terugkomen bij AnsaldoBreda zullen vervolgens worden doorverkocht. Inmiddels schijnen zowel Italië als Turkije al interesse in de treinstellen te hebben, wat in het voordeel van de NS zal liggen. Elke doorverkochte trein levert de vervoerder max. 20 miljoen euro op met een vaste vergoeding van 125 miljoen euro.


Een V250-trein in Rotterdam, tijdens een proefrit voor het toenmalige NS HiSpeed.