Mogelijke overname AnsaldoBreda door Japanse Hitachi

Het Japanse bedrijf Hitachi heeft op 17 november een bod uitgebracht op de Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda, de fabrikant van de onlangs geflopte Fyra-trein. Dat heeft Finmeccanica, het moederbedrijf van AnsaldoBreda, gemeld.

In een persbericht meldt de treinenbouwer: "Finmeccanica zal het bod nu bestuderen om vervolgens eventueel het onderhandelingsproces op te starten".

Afgelopen vrijdag meldde de Japanse krant Nikkei volgens een Frans persbureau dat het bod ook geldt op het bedrijfsfiliaal Ansaldo STS welke goed zou zijn voor omgerekend 1,4 miljard euro. Finmeccanica maakt echter in een persbericht enkel melding van een bod op AnsaldoBreda waarbij ze geen bedragen noemen.

Ansaldobreda stond al enige tijd in de verkoop bij Finmeccinica. Het moederbedrijf wou zich volledig toeleggen op de bouw van materieel voor luchtvaart en defensie. Zo hebben zich al eerder buitenlandse partijen gemeld voor een eventuele overname van AnsaldoBreda en AnsaldoSTS, waaronder Hitachi en het Chinese China CNR.

Mocht het Japanse Hitachi de activiteiten van AnsaldoBreda overnemen, dan vormt het bedrijf zich meteen als één van de groten in de spoorwegsector, naast het Duitse Siemens, het Franse Alstom en het Canadese Bombardier.

Eind van dit jaar moet duidelijk worden of het bod definitief doorgaat.