Justitie eist geldboete van spoorbeheerders vanwege brand Kijfhoek

Spoorwegbeheerder ProRail en Keyrail, exploitant van rangeerterrein de Kijfhoek in Zwijndrecht, moeten allebei een geldboete van 900.000 euro betalen. Die eis legde de officier van justitie maandagmiddag neer bij de rechtbank in Rotterdam naar aanleiding van de bijna-ramp op 14 januari 2011 op rangeerterrein de Kijfhoek. Ze acht de twee bedrijven verantwoordelijk voor de brand van een treinwagon met ethanol.

Op 14 januari 2011 brak de brand omstreeks 21:45 uur in twee wagons, een met 65 ton ethanol en een met staal. De brand in de wagon die gevuld is met staal, werd snel geblust. Maar de brand bij de wagon met ethanol kwam pas de dag daarna onder controle. Vanwege de brand moest geruime tijd een deel van de rijksweg A16 worden afgesloten. Ook werd het treinverkeer Rotterdam - Dordrecht stilgelegd en werden een aantal woningen ontruimd. De omgeving zat lang in spanning, omdat een ramp dreigde.

De autoriteiten vreesden enorme ontploffingen als lpg-wagons in de buurt het zouden begeven. De effecten zouden tientallen kilometers verderop zijn te merken, aldus de officier van justitie. Hoewel er geen gewonden vielen, liepen brandweermannen enorme risico’s tijdens de bestrijding. Vooral het nat houden van de andere wagons zorgden voor grote spanningen onder de brandweerlieden.

Bron: Treinreiziger