Eerste trein rijdt als test door nieuwe Delftse tunnel

Afgelopen zaterdag heeft de eerste trein het nieuwe station van Delft bereikt. Het ging om een NS-dubbeldekstrein die als test door de tunnel reed, waarin zich diverse genodigden en pers bevonden. Bij de test werden alle belangrijke systemen in de tunnel gecontroleerd.

Ad Broeders, projectleider bij ProRail vertelt: "Het oude tweesporige spoorviaduct, zo kenmerkend in Delft, zal binnenkort worden ingeruild voor een stille tunnel met ruimte voor vier sporen. Met vier sporen is een betere doorstroming van het treinverkeer mogelijk, wat ook in de rest van Nederland voordelen biedt.". Over de indeling is Broeders ook verheugd: "Het nieuwe station biedt straks ruimte aan tienduizenden bezoekers, is groots van opzet en biedt de reiziger extra comfort, ondermeer door de nieuwe winkels."

Eén van de karakteristieke elementen van het nieuwe station zal het plafond zijn, deze zal vanaf elke kant waarvandaan de reiziger kijkt een ander beeld tonen. 

ProRail is in 2009 gestart met de bouw van de tunnel en het station, en de eerste reizigerstrein zal in het voorjaar van 2015 gaan rijden door de tunnel.

Bron: ProRail