Opgeheven spoorlijn IJmuiden definitief verwijderd

Hoewel de kansen al jaren verkeken zijn om de voormalige spoorlijn naar IJmuiden een nieuw leven in te blazen, zal de spoorlijn vanaf volgende week definitief opgeruimd worden. Al vele jaren lang is de spoorlijn overwoekerd en deels gesloopt.

Volgende week op 13 oktober begint de Stichting Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) met het verwijderen van de rails tussen Santpoort Noord en IJmuiden, wat uit een brief van de provincie blijkt. De afgelopen dagen is het spoor door medewerkers gecontroleerd en geïnventariseerd.

Vanaf 13 oktober zal het spoor tussen Driehuis-Westerveld en de Zeeweg worden verwijderd. De week daarna is het spoor bij station Zeeweg aan de beurt, van 27 tot 31 oktober van de Groeneweg tot het stationsviaduct, van 3 tot 7 november het stuk tussen Groeneweg en Zeeweg en van 10 tot 14 november het deel tussen Driehuis-Westerveld en de voormalige splitsing boven Santpoort Noord.

Uiteindelijk zullen tussen 17 en 21 november de keerwanden van de perrons aan de spoorlijn worden verwijderd, waarna het spoor definitief verwijderd zal zijn.

Geschiedenis

De lijn tussen Velsen en IJmuiden is in 1867 aangelegd als zijlijn van de spoorlijn Haarlem - Uitgeest. In 1899 werd de lijn doorgetrokken naar de vissershaven van IJmuiden. In 1983 stopte de NS met de exploitatie van de lijn, waarna Lovers Rail in de jaren negentig enkele treinen over het traject liet rijden. In 1999 werd de spoorlijn definitief buiten gebruik gesteld.


Het oude en inmiddels verlaten station van Driehuis-Westerveld aan de spoorlijn naar IJmuiden.
Foto: Koen Brouwer

 

Bron: Wim Wegman