25 Mensen geblesseerd door OV-poortjes op stations

De toegangspoortjes van de NS hebben dit jaar tot nu toe 25 slachtoffers gemaakt. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) donderdag in antwoord op Kamervragen over toegangspoortjes die plotseling dichtslaan.

Het gaat om reizigers die zich bij de klantenservice van de NS meldden en aangaven 'geblesseerd' te zijn geraakt door een poortje dat zich weer sloot. "Stations met poortjes kenden in deze periode circa 260 miljoen passages, dit is 1 op de 10,4 miljoen poortpassages op de desbetreffende stations", relativeert staatssecretaris Mansveld de cijfers.

Onder de slachtoffers is een vrouw die aangegeven heeft een hersenschudding op te hebben gelopen, een jongeman waarvan zijn bril totaal vernield werd en een jonge vrouw uit Enschede die zich vanwege het poortje onder doktersbehandeling moest stellen.

De staatssecretaris voegt eraan toe dat de poorten aan alle veiligheidseisen voldoen en reizigers na het aanbieden van de OV-chipkaart acht seconden de tijd geven om door een poortje te lopen.

Ondanks de ruimte tijd die de poortjes de reizigers de tijd geven om door te lopen, heeft Mansveld de NS verzocht de incidenten 'te monitoren en evalueren'. "Als er zich meer incidenten voordoen, vraag ik NS om te evalueren of de passeertijd van de poortjes voldoende lang is."

"Eerste poortjes NS-stations augustus dicht"
"25 Mensen geblesseerd door OV-poortjes op stations"