NS mag 'geld-terug'-regeling niet versoberen

De NS mag de geld-terug-regeling van de vervanger van de Fyra, de Intercity Direct, niet versoberen. De Tweede Kamer heeft plannen om daar een stokje voor te steken.

Reizigers met een ticket voor Intercity Direct krijgen nu bij een vertraging is van 15 minuten of langer hun geld terug. De NS opperde onlangs om dat op te schroeven naar een half uur. De spoorvervoerder kan daar veel geld mee besparen.

Als het aan de Tweede kamer ligt komt het niet zover. Het stoort een Kamermeerderheid van VVD, D66, CDA en SP dat de NS dit in zijn hoofd haalt, terwijl onlangs uit cijfers bleek dat de Intercity Direct erbarmelijk slecht presteert. De treinen vielen deze zomer om de haverklap uit. In juli reed op het hoogtepunt zelfs tien procent niet. Volgens een brief die staatssecreataris Mansveld binnenkreeg zal dit euvel afnemen met het indienststellen van de nieuwe locomotieven die stapsgewijs wekelijks het land binnen zullen komen.

„De geld-terugregeling mag pas worden versoberd wanneer de problemen zijn opgelost”, vindt Van Veldhoven (D66). Bij de VVD komt het NS-plan over als ’nogal buitensporig’. SP en CDA vinden dat ook.

 

Bron: De Telegraaf