"Toegangspoortjes zijn onveilig"

De nieuwe toegangspoortjes van de NS zijn niet veilig genoeg. De NS zou de poortjes opnieuw onder de loep moeten nemen, stelt D&F Consulting, de organisatie die veiligheidsinspecties uitvoert. Zij zijn op de hoogte gebracht na een verzoek van RTL Nieuws.

RTL Nieuws heeft het onderzoeksbureau gevraagd om de poortjes te inspecteren nadat er berichten zouden zijn binnengekomen van reizigers die gewonden zouden zijn geraakt door een toegangspoortje. In Almere zou een vrouw vorige maand nog bewusteloos zijn geraakt nadat het poortje voor haar neus dichtklapte, en een paar dagen later zou op Amsterdam Amstel een jongen tegen zijn hoofd geraakt zijn door een poortje, waarbij zijn nieuwe bril schade opliep.

"Uitsnede maken" als oplossing

De directeur van D&F Consulting Harry Krosse kon tegen over RTL Nieuws zeggen dat de NS een uitsparing zou kunnen laten maken op hoofdhoogte Ook zou er een rubberen beschermingsrand kunnen worden geplaatst. "Ik denk dat de NS samen met de fabrikant de risicobeoordeling moet heroverwegen en moet kijken of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn."

De NS zelf heeft laten weten dat de poortjes aan alle veiligheidseisen zouden voldoen. Ook weigerden ze de RTL de veiligheidsrapportages in te laten zien.

Poortjes sluiten

De NS heeft de voornemens om het komende jaar zo'n 82 van de 410 stations de poortjes sluiten. Op die stations kunnen mensen alleen nog maar binnenkomen met een geldige OV-chipkaart. In Woerden is er onlangs al een proef gestart om alle poortjes definitief te sluiten. Hiermee wil het spoorwegbedrijf  het zwart rijden tegengaan en de veiligheid op de stations vergroten.

"Eerste poortjes NS-stations augustus dicht"
Deze poortjes zouden onveilig zijn, stelt onderzoeksbureau D&F Consulting.