Entree noordkant station Breda zaterdag open

De nieuwe entree aan de noordkant van station Breda wordt aanstaande zaterdag 6 september in gebruik genomen. Hoewel er nog volop gebouwd wordt, gaan om 05:30 uur de deuren open en kunnen reizigers via deze entree naar de perrons om op de trein te stappen.

De huidige entree aan de centrumkant gaat in de nacht van zaterdag op zondag definitief op slot, na het vertrek van de laatste nachttrein. Dit gebouw wordt gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe station.

Logistieke uitdaging

De omklap van zuid naar noord is een logistieke uitdaging voor alle betrokken partijen; NS, ProRail, de Gemeente Breda en de bouwcombinatie Ballast Nedam/Hurks hebben gezamenlijk een draaiboek opgesteld om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen. Toch zal het voor de reizigers en inwoners van Breda even wennen zijn nu alles zich naar het noorden verplaatst. Totdat het nieuwe station helemaal klaar is, medio 2016, is de Belcrumkant de centrale toegang tot het station. Hier kunnen mensen hun fiets stallen, vinden ze winkels en horecagelegenheden en zijn er roltrappen en liften naar alle perrons. Ook vindt men hier het nieuwe busstation waar vanaf zondag 7 september alle stads- en streekbussen aankomen en vertrekken.

Centrumkant wordt bouwterrein

Het oude stationsgebouw aan de centrumkant wordt vanaf maandag 8 september gesloopt. Het gebied rondom het voormalige busstation en stationsgebouw wordt ingericht als bouwterrein en afgesloten met bouwhekken. Reizigers kunnen vanaf de centrumkant alleen nog naar de perrons via de tijdelijke loopbrug. Deze brug zal vanaf zaterdag 6 september geen doorgaande verbinding meer zijn omdat de trapopgang aan de Belcrumkant wordt afgesloten.

Openbare fietsenstalling centrumkant

Met uitzondering van de fietsklemmen in de Emmastraat, Stationsweg, Meerten Verhoffstraat en Willemstraat, verdwijnen alle fietsparkeerplaatsen en -rekken aan de centrumkant. De klemmen worden op 4 september verwijderd en de fietsen die er dan nog staan, worden verplaatst naar een tijdelijke fietsenstalling, die er staat tot 12 september, op het Q-park terrein aan de Spoorstraat. Vanaf zaterdag 6 september kunnen fietsers gebruik maken van de nieuwe fietsstallingen aan de Belcrumkant waar voldoende ruimte is om de fiets te stallen.

In nieuwe bewaakte stalling fietsparkeren elke eerste 24 uur gratis

In de nieuwe bewaakte fietsenstalling aan de Belcrumkant, die zaterdag in gebruik wordt genomen, is fietsparkeren elke eerste 24 uur gratis.  Dankzij een innovatief digitaal parkeersysteem ziet de fietser straks via schermen waar de vrije plekken zijn. De fietser checkt in en uit met de OV-chipkaart. De bewaakte stalling aan de centrumkant blijft open tot zaterdag. Fietsen die nog in de oude stalling staan, worden zaterdag verplaatst en krijgen een apart plekje in de nieuwe stalling zodat eigenaren hun fiets snel kunnen terugvinden.

Belangrijkste momenten:

Wanneer Wat
Donderdag 4 september Verwijderen fietsparkeerplaatsen en rekken centrumkant Tot 12 september tijdelijke stalling op terrein Q-park
Zaterdag 6 september Ingebruikname nieuwe entree Belcrumkant
Zaterdag 6 september Sluiting bewaakte fietsenstalling centrumkant
Zaterdag 6 september Na vertrek laatste nachttrein sluiting huidige stationsgebouw 
Zondag 7 september Stads- en streekbussen vertrekken vanaf nieuwe busstation
Maandag 8 september Start sloop huidige stationsgebouw

 

Bron: ProRail