Laatste treinkaartje gevonden door Spoorwegmuseum

Het allerlaatste papieren treinkaartje in Nederland is uiteindelijk gevonden door het Spoorwegmuseum. Het museum loofde een bedrag uit voor diegene die op 9 juli voor 04:00 's morgens het laatste treinkaartje wist te bemachtigen. Uiteindelijk bleek het een kaartje te zijn die zelfs om 04:01 uur gekocht is.

Het sporowegmuseum heeft een hoop inzendingen binnengekregen, maar uiteindelijk bleef er eentje over. Het kaartje zal vanaf volgende week tentoongesteld worden in het museum, en de koper krijgt 250 euro van het museum.

Opmerkelijk is de tijd van de aanschaf, om 04:01. Vanaf dat moment zouden alle papieren kaartjes uitgefaseerd moeten zijn, maar de bewuste kaartautomaat bleek nog niet te zijn aangepast. Volgens de redacteur van Treinenweb zou dit te maken kunnen hebben met een nachtelijke software-upgrade van de kaartautomaten die blijkbaar nog gaande was. Vanaf 9 juli werd het gehele papieren treinkaartje volledig uitgefaseerd waarmee het vervangen werd door een iets duurder papieren chipkaartje.

'Eerste treinkaartje'

Het allereerste reisbiljet uit 1839, waarvoor het Spoorwegmuseum 25.000 euro over zou hebben, is nog steeds niet gevonden. Er waarschuwt het musem dat er veel replica's in omloop zijn, die de NS heeft uitgegeven bij het 100-jarig bestaan van de Spoorwegen in 1939. Deze zijn te herkennen aan een kartelrandje aan de zijkant.