Omstreden kunstwerk Lisse toch weg bij spoor

Een kunstwerk langs het spoor bij Lisse, wat een torso met afgehakte ledematen moet voorstellen, krijgt een andere plek toegewezen. De emoties over het kunstwerk, een torso zonder hoofd en ledematen kwam bij enkele machinisten hard aan vanwege mensen die ooit voor de trein gesprongen zijn.

Een woordvoerder van stichting kasteel Keukenhof die het kunstwerk daar in het weiland geplaatst heeft kon vertellen dat het daar lag als blikvanger voor een expositie van diverse lichaamsdelen., bedacht door Lieshout. In overleg is uiteindelijk besloten dat het kunstwerk na de pinksterdagen een andere plek krijgt, op ongeveer 300 meter van het spoor.

Pijnlijke herinneringen

Machinisten lieten weten dat het beeld pijnlijke herinneringen opriep aan aanrijdingen met zelfmoordenaars.

Joep van Lieshout had aangeboden om machinisten met klachten persoonlijk een rondleiding te geven en ze meer over de beelden te vertellen, maar daar kwamen negatieve reacties op. 'We kregen te horen dat zij ons wel een rondleiding door het mortuarium zouden geven', aldus Verhagen. 'Dus toen dachten we: laat maar zitten.'

Verplaatsen

Een woordvoerder van Nederlandse Spoorwegen laat weten dat zij de klachten van machinisten hebben aangehoord. Daarna is in samenspraak met Kasteel Keukenhof besloten dat Bikinibar toch verplaatst zal worden.

'We hebben ons niet gerealiseerd wat het beeld op die plek voor emoties kon oproepen', aldus de woordvoerder van Kasteel Keukenhof. 'De conservator van de stichting heeft een aantal NS-machinisten gesproken. Die hebben in die gesprekken hun kritiek geuit en daar hebben we ook naar geluisterd.'

"Het kunstwerk 'Bikinibar' die ook voorheen nog op een andere locatie te bewonderen was."
Het kunstwerk 'Bikinibar' die ook voorheen nog op een andere locatie te bewonderen was.

Bron: AD