NS start proef met eenmalig te gebruiken wegwerp-chipkaart

De NS is maandag een proef gestart waarbij reizigers bij de kaartautomaat een eenmalige OV-chipkaart kunnen kopen, in plaats van het reguliere papieren treinkaartje. Op 14 stations staan er één of enkele kaartautomaten die speciaal voor de proef zijn aangepast, meldt een woordvoerder.

De eenmalige OV-chipkaart is een papieren treinkaartje met chip. Reizigers die de eenmalige chipkaart nu kopen zijn niet verplicht in te checken en betalen daarvoor niets extra's, hoewel op de kaart het tegenovergestelde staat afgedrukt. Als de OV-chipkaart poortjes definitief dicht gaan en het papieren treinkaartje wordt afgeschaft, zullen treinreizigers wel een toeslag moeten betalen voor de wegwerp ov-chipkaart. In het Nationaal OV Beraad (NOVB) vragen vervoerders momenteel advies over de hoogte van de toeslag.

Om alvast ervaring op te doen met de eenmalige OV-chipkaart wordt deze nu alvast getest. Op de stations van Enschede, Den Bosch, Alkmaar, Schiphol, Amsterdam Amstel , Amsterdam Centraal Zwolle , Roosendaal, Maastricht, Hilversum, Nijmegen, Leiden Centraal, Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal zijn daarvoor één of enkele kaartautomaten aangepast.

Onder andere enkele reizen, dagkaarten, railrunners en internationale vervoersbewijzen worden bij de aangepaste kaartautomaten nu als wegwerpchipkaart geleverd. De definitieve ombouw van alle NS-servicebalies staat gepland voor juni. Nadat de NS-servicebalies zijn omgebouwd, worden de NS-kaartautomaten ‘omgezet’ om enkel eenmalige chipkaarten uit te kunnen geven in plaats van de oude papieren chiploze kaartjes.

Het papieren treinkaartje met korting wordt straks afgeschaft. Volgens een woordvoerder de NS zou het niet meer rendabel zijn om deze los aan te bieden. De enige optie is dan om de chipkaart te gebruiken. Ook zouden de meeste vaste klanten, inclusief ouderen, al saldo op hun chipkaart gebruiken.

Bron: Treinreiziger