Bemiddelingspoging in schoonmaakconflict

Mogelijk zullen de reizigers binnenkort weer een schone trein op hun traject aantreffen. De werkgevers uit de schoonmakersbranche zijn bereid om samen met een aangestelde bemiddelaar opnieuw te onderhandelen.

Met de onderhandeling hopen ze een nieuwe regeling voor de in de CAO kort te sluiten zegt Hans Simons, voorzitter van Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB), maandag.

De OSB reageerdevorige week nog negatief op het voorstel van de Ns om een bemiddelaar aan te stellen, omdat dat "onnodig'' zou zijn. Simons gaf later aan dat hij de stelling verkeerd begrepen zou hebben en dat het toch een goede oplossing zou kunnen zijn: "We hebben geen heilige principes. We zijn heel pragmatisch.''

Uitnodiging

FNV-bestuurder Ron Meyer dat hij nog een uitnodiging van de OSB binnen heeft gehad, "..maar dat laat onverlet dat wij iedere verkenning verwelkomen''. De CNV gaat in ieder geval mee met het voorstel, zegt CNV-bestuurder Jan Kampherbeek. De CNV zelf houdt zich bovendien niet bezig met de stakingsacties, omdat de eisen van CNV verschillen met die van hun collega's bij FNV. CNV neemt genoegen met wat minder loonsverhoging en streeft ernaar dat schoonmakers iets meer uren kunnen werken. "Als je 12 uur in de week kan werken in plaats van 10 uur, dan betekent dat ook meer salaris'', aldus CNV'er Kampherbeek.

Al wekenlang ergeren treinreizigers zich aan de enorme bende afval in de treinen. Zo wordt er laatste week flink geklaagd via Twitter en het reizigersforum van de NS. De afval is inmiddels zo hevig dat de NS zelf eigen personeel vrijwillig de een deel van de treinen heeft laten schoonmaken.

Bron: Treinreiziger