NS-medewerkers ruimen vrijdag treinen op

De NS zet vrijdag op verschillende plekken in het land kantoormedewerkers in om de ergste losse rommel in de treinen op te ruimen. vanwege een staking van het door de NS aangestelde schoonmaakbedrijf stapelt de rotzooi zich op in de treinen en laten reiziger te weten zich aan de rommel te ergeren.

Het is nog onbekend hoeveel werknemers van het spoorbedrijf met een vuilniszak door de trein zullen gaan. De personen die mee zullen helpen met de schoonmaak hebben zich vrijwillig opgegeven, en de inschrijving hiervan is nog in volle gang, kon een woordvoerder van het spoorwegbedrijf melden.

Het personeel wordt alleen maar voor een enkele keer ingezet om de treinen weer een stuk opgeruimder te krijgen, en als maatregel bedoeld om  ''de ergste nood te ledigen en onveilige situaties te voorkomen", hoewel het een druppel op de gloeiende plaat zal zijn.

Proef met afvaltasjes

Ook is de NS een proef gestart met afvaltasjes, waarmee reizigers en personeel hun afval eenvoudig mee kunnen nemen. Ook roepen ze reizigers op om zelf hun afval mee te nemen uit de treinen.

Het CAO-conflict in de schoonmaaksector speelt al enige tijd tussen de landelijke werkgevers in de schoonmaak (OSB) en vakbond FNV Bondgenoten. Er wordt met de stakingsactie geprotesteerd voor betere werkomstandigheden, al lopen de onderhandelingen nog steeds zeer stroef.

De NS benadrukt hierin geen partij te zijn, maar het bedrijf wordt wel in het conflict betrokken doordat een deel van de medewerkers van door NS ingehuurde schoonmaakbedrijven als Hago Railservices (HRS) het werk heeft neergelegd. Ook heeft de NS plannen om een bemiddelaar in te zetten tussen de vakbond en de schoonmaakorganisaties om alsnog een doorbraak te laten regelen om de schoonmaakactie te beëindigen.

Bron: Nu.nl