Tweede Kamer wil uitleg over kapotte wissels na chaos rond Den Haag

De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Wilma Mansveld over de problemen op het spoor. Aanleiding zijn de spoedreparaties van vier kapotte wissels bij Den Haag en Rotterdam woensdag in de avondspits, waardoor het treinverkeer in een deel van de Randstad werd ontregeld en veel treinreizigers flinke vertragingen opliepen.

Op initiatief van D66 moet Mansveld op korte termijn een brief aan de Kamer sturen met uitleg. Ook zal er een debat over de kwestie worden gevoerd.

De staatssecretaris zei eerder op de dag dat ze het 'heel vervelend' vindt dat treinreizigers last hebben gehad van de spoedreparaties. 'Maar veiligheid staat voorop', zegt de staatssecretaris. Ze moest nog worden bijgepraat over de exacte aanleiding van de storing en de manier waarop de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Maar blijkbaar was het volgens ProRail nodig om acuut de dienstregeling tijdens de spits stil te leggen en de wissels buiten dienst te halen . 'Ik begrijp dat het heel ongelukkig is voor de reizigers. Tegelijkertijd gaat het om een stuk veiligheid', aldus Mansveld.

Ook zullen er op vrijdag nog diverse treinen rondom Den Haag uitvallen als gevolg van het onderhoud aan een enkele wissel. van de vier intercities zullen er maar twee per uur rijden.

Bron: Omroep West