'Toelating Fyra op spoor verliep volgens regels'

De toelating voor de Fyra V250-treinstellen op het spoor is volgens de regels verlopen. Er zijn weliswaar verbeteringen mogelijk, maar dat zou geen gevolgen hebben gehad voor de kwaliteit van de voor de 'hogesnelheidstrein' , waarbij er een vergunning is afgegeven.

"Het onderzoeksteam constateert dat de trein aan alle veiligheidseisen van de vergunning voldoet", schrijft staatssecretaris Mansveld in een brief aan de Tweede Kamer. het onderzoek is in opdracht van haar uitgevoeren op verzoek van de Tweede Kamer. Die vroeg zich af hoe het mogelijk was dat een trein met zo veel gebreken een toelating tot het spoor zou kunnen krijgen.

Mansveld is het met de onderzoekers eens dat de betrouwbaarheid van het materieel in mindere mate is geborgd in de wet- en regelgeving. Deze wordt in grote mate in Brussel geregeld, waarbij er voor de lidstaten weinig ruimte is om aanvullende eisen te stellen. "Het is niet geoorloofd op nationaal niveau nadere eisen te stellen aan de materieeltoelating ten aanzien van betrouwbaarheid." Wettelijk zou zoiets nog niet mogelijk zijn.

De onderzoekers hebben ook kritiek geuit op de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Zij zouden geen gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om alle betrokken partijen zelf actief te stimuleren om hun veiligheidsbeheerssystemen continu op orde te houden. Ook met ministerie heeft geen rekening gehouden met de betrouwbaarheid van het openbaar vervoer.

Mansveld belooft in haar brief op beide punten beterschap.

Bron: FokNieuws