Beter OV: "Mansveld moet ingrijpen bij ProRail"

Het streven van ProRail-directeur Marion Gout naar “nul verwijtbare storingen” is definitief mislukt, nu naast een lawine van sein- en overwegstoringen ook de wissels in groten getale niet veilig bruikbaar blijken te zijn. Voor Beter OV vindt dat Staatssecretaris Mansveld moet ingrijpen bij ProRail.

Ook de Inspectie Leefbaarheid en Transport dient een scan uit te voeren naar het veiligheidsbeleid in de spoorsector, alsmede naar de beschikbaarheid van de infrastructuur.

De extra wisselinspecties van ProRail hebben ertoe geleid dat veel wissels kriskras in het land buiten gebruik zijn gesteld. De reizigershinder is onaanvaardbaar groot.

ProRail dient niet alleen te zorgen voor een veilig spoor, maar ook voor een beschikbaar spoor. In beide missies heeft ProRail gefaald. Een trein is ontspoord en het reizigersverkeer ondervindt grote hinder door het onbereikbaar zijn van sporen, werkplaatsen en emplacementen.

Ter compensatie dient ProRail de gebruiksvergoeding die de vervoerders betalen, te verlagen, aldus Voor Beter OV. De vervoerders dienen deze korting vervolgens te verdisconteren in goedkopere treinkaartjes of vrachttarieven.
 

Bron: Maatschappij voor Beter OV