Prorail ontdekt geen defecte wissels na incident Hilversum

Een inspectie van vijfhonderd wissels na het incident bij Hilversum waardoor vorige week een trein ontspoorde, heeft geen defecten aan het licht gebracht.

Hoewel defecten noch onveilige situaties met wissels werden ontdekt, is er wel besloten om uit voorzorg een aantal wissels opnieuw af te stellen en zonodig preventief te voorzien van nieuwe onderdelen. Voor enkele wissels is dit al gebeurd, maar in sommige gevallen wordt er nog gewacht op de onderdelen waardoor een wissel buiten werking is. Volgens ProRail kan dit in sommige gevallen enige ongemak opleveren voor reizigers, maar zal niet langer dan een paar dagen duren.

De eerste analyse van het ongeval in Hilversum wees naar een mogelijk defect aan een wissel. Na controle bleek dat dit soort defect niet eerder plaats heeft gevonden.

Een uitgebreider onderzoek wordt verricht door Prorail, de Inspectie Leerbaarheid en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De resultaten van die onderzoeken zijn nog niet bekend en kunnen kog enige tijd duren.


Een wissel op Zutphen
Foto: Lennart Bolks (CC)

Bron: Nu.nl