Mansveld wil dat treinen en stations schoner worden

Treinen en stations moeten dit jaar iets beter worden schoongehouden. Ook de reisinformatie bij storingen of andere problemen op het spoor moet beter, vindt staatssecretaris Mansveld.

De treinen moeten dit jaar even vaak op tijd rijden als vorig jaar. Dat wil zeggen dat 93 procent van de treinen hooguit vijf minuten te laat mag komen. Mansveld vindt deze punctualiteitsdrempel "voldoende ambitieus", mede omdat er dit jaar veel werkzaamheden op stations en spoor plaatsvinden. Zo vinden er rond Den Bosch veel verbouwingen plaats aan de infrastructuur.

Prorail

Niet alleen met de NS, maar ook met spoorbeheerder Prorail zijn afspraken er gemaakt over de te leveren prestaties. Zo moeten er op vijf trajecten de treinen op tijd rijden. Dit geldt voor de sprinters tussen Utrecht en Den Haag Centraal, Zwolle en Enschede en de internationale trein tussen Amsterdam/Den Haag en Brussel. Ook zal ProRail volgens de staatssecrearis nog meer moete doen om verstoringen en ongevallen te voorkomen.

Aan het eind van de volgende maand moet duidelijk worden hoe de NS en ProRail afgelopen jaar hebben gescoord. Indien dit onder de maat is dan zal er mogelijk een boete betaald moeten worden door de organisaties.

De afspraken gaan nu nog over gemiddelde prestaties, voor alle reizigers en alle treinen of baanvakken. Mansveld wil voortaan meer onderscheid maken door te kijken naar prestaties op een bepaalde tijd

Bron: Nu.nl