AnsaldoBreda hoopt op hulp Tweede Kamer

De maker van de in ons land omstreden Fyra V250 hoopt dat de Tweede Kamer zich zal inzetten voor het herstel van de samenwerking met de NS. Dat schrijft AnsaldoBreda woensdag in een brief aan de leden van de Kamercommissie die over Infrastructuur gaat.

De Fyra-bouwer probeert de Kamer ervan te overtuigen dat de treinstellen die zij hebben aangepast, prima te gebruiken zijn. Zo wil AnsaldoBreda topman Manfellotto graag in gesprek met Kamerleden. Dit zou op 15 oktober moeten plaatsvinden, met de aanwezigheid van de Italiaanse ambassadeur Francesco Azzarello. Tot aanstaande donderdag kunnen de kamerleden op het voorstel reageren.

Geen behoefte

De SP heeft al laten weten helemaal geen behoefte te hebben aan een gesprek: 'Ik heb namelijk totaal geen vertrouwen meer in AnsaldoBreda en de roestbakken die ze hebben geleverd', aldus Kamerlid Farshad Bashir.

De verwachting is dat de oproep van AnsaldoBreda niet veel gehoor zal krijgen in de Tweede Kamer. Veel partijen reageerden recent voorzichtig optimistisch op een alternatief dat de NS heeft uitgewerkt, waarbij meer intercity's gaan rijden tussen Amsterdam en België en er nauwer wordt samengewerkt met Thalys en Eurostar.

'Samenwerking NS herstellen'

Volgens AnsaldoBreda kan de NS binnen korte tijd over voldoende V250's beschikken om de treindienst te hervatten en te kunnen garanderen, schrijft het bedrijf. De bouwer benadrukt echter wel dat het
alleen mogelijk is indien er een nieuwe samenwerking tussen de NS en AnsaldoBreda tot stand komt, waarbij de misstanden en aantijgingen worden weggeschoven, en waarbij eindelijk in het belang van allepartijen, inclusief de reziger, de volle aandacht op het project wordt gericht', aldus de Italiaanse treinbouwer.

Bron: AD