Reisplanner-app NS toont rustige plekken in trein

Reizigers kunnen binnenkort via de app van de NS zien waar er in een trein nog zitplaatsen zijn. Dat laat de NS maandag weten. Op dit moment loopt er een proef onder een select aantal reizigers welke op IJssellijn tussen Zwolle en Roosendaal uitgetest wordt.

De NS-reisplanner toont dan op een afbeelding waar de eerste en tweede klas en stiltecoupés zijn, waarbij de reizigers zich over het station kunnen gaan spreiden om bij de juiste ingang van de trein te staan, en zodat ze kunnen zien waar het druk is in de trein.

Infraroodtechnologie.
Vanaf deze maandag begint een proef met infraroodtechnologie in intercity’s op het traject Zwolle-Roosendaal (IJssellijn). Deze intercities (ICM) zijn afgelopen maanden omgebouwd, het betreft een elftal vierdelige ICM-treinstellen.

In totaal zijn er zo'n 280 infraroodsensoren in alle treinen aangebracht. Deze sensoren geven actuele informatie over de bezetting van een trein. Zo is simpel te zien in welke treinstellen het nog rustig is.

De informatie is te lezen op een speciale versie van de Reisplanner Xtra. Daarin is ook te zien waar de stiltezones zich bevinden en waar de ingang voor fietsen of roelstoelen zijn.

De proef kost circa 2 miljoen euro en gaat enkele maanden duren. Daarna kijken de Nederlandse Spoorwegen of het systeem landelijk wordt ingevoerd.


De nieuwe App van de NS welke op dit moment uitgetest wordt.
Foto: NS

Bron: NS