Tweede perronkap Utrecht Centraal gereed

Net voor de kerst wordt op Utrecht Centraal wordt de laatste hand gelegd aan de perronkap op spoor 8 en 9. Op 24 december is de tweede perronkap met zonnecellen klaar en gaat spoor 8 weer in dienst. De zonnecellen leveren energie voor de verlichting, roltrappen en liften op het station.

Komende maanden werkt ProRail aan een derde perronkap met zonnecellen op spoor 5/7. Treinen naar Amsterdam en Schiphol vertrekken vanaf spoor 8/9.

De derde perronkap die komende maanden zal worden gerealiseerd, zal voorlopig de laatste nieuwe perronkap zijn, die zonnecellen zal bevatten. Als deze klaar is zullen de sporen 11/12, 8/9 en 5/7 voorzien van nieuwe overkappingen.

Energieverbruik
Samen zorgen de zonnecellen voor een energieopbrengst van ongeveer 85.000 kWh per jaar. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van 25 huishoudens en een CO2-reductie van 46 ton per jaar.

De vervanging van de perrons wordt gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voor de zonnecellen is een Europese subsidie van het 'Interreg IVB North West Europe programme' verkregen. ProRail werkt hiervoor samen met spoorbedrijven uit Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland aan een duurzaamheidprogramma onder de naam SusStation.

 

Bron: ProRail